Projecte Singular 2018

Cooperativitzem la producció de pellets de fusta de proximitat

A finals del 2015 tres persones vam constituir l’empresa Pellets del Pirineu SL, que va iniciar l’activitat de fabricació de pèl·lets de fusta (biomassa) a la Vall Fosca.

Havent iniciada l’activitat, amb el pas del temps vam detectar la necessitat d’incorporar noves persones que es volguessin implicar al projecte, per millorar la competitivitat i fomentar la reactivació econòmica i la ocupació.

Per això vam acordar la transformació de la societat limitada en un cooperativa de treball associat, que permetés la incorporació de noves sòcies treballadores i d’altres de col·laboradores a l’empresa. Neix Som Biomassa SCCL, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament local basat en una economia sostenible arrelada al territori i, al  mateix temps, poder generar sinèrgies amb d’altres iniciatives de l’economia social i solidària.

Tot i que procés de producció de pèl·lets és molt complex, gràcies a la innovació hem pogut millorar-lo i a dia d’avui tenim el “know how” i una incipient xarxa de clients a escala local que volem reforçar, millorar i potenciar per esdevenir més competitius i poder consolidar la nostra activitat.

Per mitjà de la cooperativa estem contribuint a la consolidació del moviment cooperatiu que s’ha iniciat recentment al Pirineu i, per això, col·laborarem amb cooperatives del sector i del territori i participem en activitats que es realitzen en el marc de l’economia social al Pirineu.

L’element innovador del nostre projecte és la fabricació de pèl·lets a partir dels subproductes de la gestió forestal sostenible dels boscos locals, donant valor afegit a les actuacions silvícoles de les comarques de muntanya i contribuint a oferir al mercat local un biomcombustible km 0 i respectuós amb el medi ambient.

Els nostres pèl·lets cobriran la demanda creixent d’aquest biocombustible a la zona de l’Alt Pirineu i Aran, oferint al mercat un pèl·let d’origen local i essent la única empresa que es dedica a la producció de pèl·lets de tot l’àmbit geogràfic de l’Alt Pirineu i Aran i del Pre-Pirineu.

Ser Projecte Singular ens ha permès:

  • Transformar-nos en cooperativa
  • Crear quatre llocs de treball
  • Engegar una campanya de captació de sòcies
  • Participar en jornades i cursos organitzats per Aracoop i Ateneus Cooperatius
  • Participar a la propera Fira de l’Economia Social i Solidària de Catalunya (FESC) i a la Fira de la biomassa de Vic
  • Organitzar jornades i tallers per difondre l’ús de biocombustibles
  • Fer la web Som Biomassa